Upptäck Gotland

Gotland – Sveriges största och vackraste ö

Gotland

Detta avsnitt är en hyllning till Gotland vare sig du tar dig hit med flyg eller båt. Gotland har enormt mycket att erbjuda och det krävs en gedigen guide för att täcka alla öns smultronställen. I slutändan hoppas vi att läsningen har gett dig all nödvändig information för att göra ditt gotlandsbesök till det bästa.

Gotland fakta

Folkmängd: 58 003 (2016)
Land: Sverige
Yta: 3183 kvadratmeter
Kommun: Region Gotland
Soltimmar per år: 2217

Sevärdheter

Visby Ringmur, en självklart och oundviklig sevärdhet för ditt Visby besök. Den  11 meter höga och 3,5 kilometer långa muren byggd på 1100-talet ringlar sig runt Visbys innerstad och något du inte kommer missa. Muren har 27 marktorn och 22 sadeltorn utspritt med jämna mellanrum och vi rekommenderar dig att ta en promenad runt för att upptäcka dess alla delar.

Bungenäs är norra Gotlands trendigaste sevärdhet. Halvön belägen öster om Fårösund har en annorlunda historia som har format vad det du idag kan upptäcka. Före 1963 var Gotlands största kalkbrott verksamt här men med tiden tog försvarsmakten över området och det stängdes för allmänheten. Idag kan du upptäcka fantastisk natur som speglar sin historia med ett stort kalkbrott omringat av bunkrar och bergrum. Området är trafiklöst och du kan endast ta dig runt per fot eller genom att kostnadsfritt låna en cykel. Idag finns det ett hotell, två restauranger och bar för dig som vill njuta extra mycket på ett av Gotlands mest fascinerade områden.

Boende

Att hitta boede på Gotland är enklare och billigare än många tror. Vi kommer nedan lista olika former av boende och hur du enklast hittar något som passar dig inom den kategorin.

Privat

Att hyra av en privatperson blir vanligare och vanligare för varje år. Många gotlänningar är vana uthyrare och erbjuder bra mycket bättre service än vad man kan förvänta sig. Det smidigaste och säkraste alternativet är att använda AirBnB. Hittar du inget där rekommenderar vi att använda Blocket.se.

Camping och Campingstuga

Det finns en uppsjö av campingplatser på Gotland utspridda över hela ön. Många campingplatser erbjuder även campingstugor.

Vandrarhem

Majoriteten vandrarhem och bed and breakfast är något längre än alternativen hotell på Gotland. Men det är ingen omöjlighet att hitta billigare boende. Vi har inget speciellt ställe att rekommendera utan gör en sökning i t.ex. Google på ”vandrarhem Gotland”.

Hotell

Det finns många och bra hotell i Visby. Tyvärr de vara väldigt fullbokat om man inte är ute i god tid. Vi rekommenderar dig att använda en jämförelsesida som Hotels.com för att hitta bästa hotellet på Gotland.

Konferens

Om du är intresserad av konferens på Gotland finns det massor att upptäcka. Ön har många fantastiska hotell och restauranger med konferensanläggningar och andra alternativ. Det finns även dedikerade lokaler för konferens och eventföretag som arrangerar resor till Gotland för dig som ska på konferens. Aktiviteterna är även många, så leta runt på nätet och hitta rätt.

Färja

Att ta färja till Gotland är ett av de vanligaste alternativen. Det går båten dagligen och året runt från Nynäshamn och Oskarshamn. Under sommarmånaderna utökas trafiken även till Västervik. Att ta färja till Gotland tar ungefär 3 timmar och priserna varierar beroende på vart du vill sitta samt om du lämnar bilen hemma eller vill ha den med till ön.

Flyg

Att ta flyget, tycker vi självklart, är det smidigaste och smartaste alternativet. Resan varierar mellan 30 till 60 minuter beroende på vartifrån du reser. Många tror att flyg till Gotland är dyrt men det behöver inte stämma. Det finns många olika jämförelsesidor och biljettalternativ som kan göra att din resa till Gotland blir billigare än med färja. Och för att inte nämna den kortare restiden du får. Läs vår artikel om hur du hittar billigt flyg till Gotland.

Visby

Visby är Gotlands knytpunkt. En medeltida hansastad med såväl historia som nymodigheter för den äventyrlige, lugna och kräsna turisten eller besökaren. Gotlands enda stad befolkas året runt och det livet rullar på som vanligt trots att många bara har somriga minnen från Visby innerstad. Det bor ungefär 25.000 personer i Visby året runt och flera stora och framgångsrika företag har kontor och är verksamma på ön.

Visby innerstad

Visbys kärna är Visby innerstad. En pulserande men avslappnande plats omringad av Visby Ringmur, gotlänningarnas skydd mot fastlänningar. Innanför murarna pryds gatorna av kullersten, väggarna av rosor och torgen av uteserveringar. Strosa mellan innerstans ruiner och stanna till vid någon av de utplacerade informationsskyltarna.

Intressanta platser i Visby

Stora torget är Visbys absoluta mittpunkt. Ett torg och marknadsplats omringad av St:a Karins ruin och restauranger i världsklass. Platsen är intressant ur många perspektiv men framför allt för dig som gillar dryck och mat.

Almedalen, känd från Almedalsveckan, är Visbys centralaste park belägen bredvid biblioteket precis utanför ringmuren i riktning ner mot havet. Parken är en perfekt plats att slappa, spela kubb eller äta en glass i solen. Intressant för dig som gillar politik och vill se vart debatterna avgörs varje år.

Murraset vid Östergravar är en ny gammal historisk plats för dig som intresseras av Visby historia men har svårt att greppa allt för gammal fakta. År 2012 rasade delar av muren vid Östergravar och ett specialarbete att placera tillbaka stenarna började. Kan du se skillnad?

Adelsgatan är en plats för dig som är intresserad av shopping. Ett mysigt shoppingstråk året runt och här hittar man något för alla trots att Visby inte är känd för sin shopping.

Karta