Kategorier
Nyheter

Leva, jobba och resa världen över

Leva, jobba och resa världen över

Sedan pandemin drog in över världen har hemma-jobbandet ökat och idag är det snarare standard än undantag att jobba från köksbordet.

Denna omställning börjar nu lägga sig och allt fler ungdomar, familjer och pensionärer ser fördelarna med att resa samtidigt som man arbetar från vart som helst.

Ordet digital nomad är för många nytt – men en subkultur som nu börjar bli allt populärare.

I denna artikel om kommer vi nämna tre saker du som blivande eller nuvarande digital nomad ska tänka på.

1. Frilans eller anställning

Anledningen till att många ens har möjligheten att resa samtidigt som man jobbar är de nya flexiblare arbetslivet. En del är anställda precis som vanligt men bara att man arbetar ”hemifrån”. Andra väljer att vara frilansare och därav arbeta för sig själva.

För att kunna arbeta som frilansare behöver man antingen starta ett företag eller ha en egenanställning. Det finns flera tjänster som hjälper till med detta och man kan vara igång på ett par timmar. Besök t.ex. Dostep.

2. Försäkring och skatt

Ett tips är att kolla upp hur du är försäkrad och hur reglerna för skatt gäller både i landet du besöker och hemma. Många arbetsgivare har satt stopp för att arbeta utanför Sverige av denna anledning.

Arbetsgivarens ansvar sträcker sig långt och frågan blir snabbt komplicerad om man tvingas ansvara för försäkring och skatt i flera olika länder.

3. Budget

Med en svensk lön eller att ha svenska kunder som frilansare är tacksamt när det kommer till budget. Men, kontrollera alltid innan du reser till ett land vad nivåerna ligger på.

Det kan spara dig tusentals kronor genom att bara ha koll på genomsnittlig pris per natt, taxipriser och vad en måltid bör kosta. En del länder har distrikt helt anpassade för turister där priserna nästan är som hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *