Resekort

Resekort

Ett mycket smart alternativ för att samla flygpoäng, slippa valutapåslag och göra fria uttag utomlands är att använda ett resekort vid betalningar. Resekort är ett kreditkort utfärdat av en svensk bank och fungerar precis som vilket annat betalkort.

Flera flygbolag i Sverige har även via samarbeten egna kort men samtliga är utfärdade av kreditbolag eller banker. Att skaffa ett kreditkort är mycket enkelt och idag ansöker du bara direkt via nätet och kortet kan vara i din brevlåda inom loppet av några dagar. Så tveka inte även fast semestern är nära.

Vi ser nu lättnader kring de reserestriktioner i samband med Covid-19 – gör dig redo med ett nytt resekort!

Bästa kreditkortet för resor 2023

Om du bestämt dig för att ansöka och införskaffa ett kreditkort som kan gynna dig inför, på och efter resor har du kommit till exakt rätt ställe.

Att bestämma vilket kreditkort som är bäst kan vara lite knepigt. Först och främst så varierar privatpersoners ekonomi, konsumtionsmönster och därefter även behov. Av den anledningen kan det bästa kreditkortet på resan för dig inte vara det som vi säger är bäst. Det kort vi säger är bäst kommer vi värdera utefter årsavgifter, räntor och kreditgränser.

Om du planerar att använda ett kreditkort eller resekort för att frigöra pengar i samband med bokning och resor rekommenderar vi en läsning om ISK-konton. Det är ett effektivt sätt att placera pengar i aktier eller fonder. Besök ISKkonton.se och hitta bästa ISK konto.

Marginalen Travaller

marginalen traveller resekort

Gillar du att resa? Då är Marginalen Traveller kortet för dig. Här förvandlar du alla tänkbara vardagsköp till poäng som i sin tur kan ge dig upplevelser och resor.

Utöver möjligheten att samla poäng ingår en omfattande reseförsäkring när du betalar din resa med kortet. Den gäller dessutom för dig och upp till tre vänner. Så om du planerar en weekend med vänner – betala deras resa för poängen och försäkringens skull.

Kreditutrymmet sträcker sig mellan 15 000 – 150 000 kr.

Ansök och idag och få:

  • Poäng på alla köp
  • Omfattande reseförsäkring
  • Enkel mobilbank
  • GRATIS årsavgift första året

Norwegian-kortet

resekort norwegian

Ett av de bästa resekorten på marknaden kommer ifrån Bank Norwegian. Med detta resekort samlar du CashPoints hos Norwegian vid vanliga köp men även extra poäng vid köp av flygbiljetter hos flygbolaget.

Kortet har ingen årsavgift, tar inte ut någon avgift på uttag och ger dig räntefri återbetalning inom 45 dagar. Du som innehavare får även reseförsäkring och avbeställningsskydd.

Marginalen Gold

Ett mer alldagligt och snyggt kort från Marginalen Bank är Marginalen Gold. Med detta kreditkort kan du få valfri kredit upp till 100 000 kr. Du har även alltid 50 dagars räntefri kredit.

När det kommer till resor så erbjuder guld-kortet 9 stycken olika försäkringar – varav en är reseförsäkring. Du kan även begära betalfria månader (två stycken per år) som kan ge dig utrymme att åka på den där semestern du alltid önskat.

Marginalen Gold har även en mycket förmånlig årsavgift på endast 195 kronor. Just nu bjuder däremot Marginalen på första året och du får just nu kortet helt gratis.

Re:member flex

Re:member flex är ett mycket populärt kreditkort av olika anledningar. I detta fall när vi kollar kreditkort för resa är den bästa egenskapen att du får kompletterande reseförsäkring så länge hälften av resan betalas med kortet.

Högsta möjliga kredit är 100 000 kr och du har räntefri återbetalningsperiod på 56 dagar. Årsavgiften är 0 kr och räntan pendlar mellan 9,74 – 24,74% vid ej fullt återbetalad kredit.

Ansök och få:

  • Rabatt hos 300 e-butiker
  • Fri årsavgift
  • Ett snyggt kreditkort

Resurs World

resurs world

Resurs World är ett renodlat och trevligt resekort för den som verkligen vill ha ett elegant kort. Det har oerhört flexibla betalningsalternativ och en maximal kreditgräns upp till hela 200 000 kr. Årskostnaden är 1068 kr eller rättare sagt 89 kr per månad.

Förmånerna är många och bland annat har du tillgång till flygplatslounger samt concierge service. Utöver tillgång och service finns det även en bonus.

Enligt Amanda Götbergbästkreditkort.nu är bonussystemet en av marknadens bästa och du får upp till 0,5% bonus på allt du spenderar.

Collector Bank Easyliving

collector bank easyliving resekort

Ytterligare ett mycket attraktivt alternativ för dig som vill ha en extra säkerhet på resan är Easyliving. Kortet utfärdas av Collector bank och du kan få en kredit på upp till 100 000 kronor.

I samband med din resa får du en reseförsäkring som täcker avbokning och försenat bagage. Det är heller inget valutapåslag vilket innebär att du slipper alla extra avgifter vid utländska transaktioner. Just nu slipper du även första årsavgiften, i vanliga fall 195 kronor.

Collector Bank Easycard

Collector Bank EasyCard är ett mycket populärt resekort och kreditkort för resa som erbjuder en snygg och läcker design i kombination med generös kreditgräns. Ansök redan idag för att ta del av alla fördelarna.

P.F.C (Betalkort)

PFC kort

Det är inte bara kreditkort som kan vara till bra användning på din resa. Något som kommit de senaste året är vanliga betalkort med smarta funktioner som underlättar ditt resande. Ett sådant betalkort vi rekommenderar är P.F.C.

Fördelarna med att använda P.F.C på din resa är två saker. Det första är att du på några sekunder kan växla mellan olika valutor direkt i deras applikation. Genom att betala i lokal valuta slipper du alla extra kostnader.

Andra fördelen är att genom deras applikation kan du även få en bra överblick på alla dina utgifter. Vilket kan vara skönt under resan när det oftast går lite mer pengar.

Fördelar med resekort

Användning utav ett resekort för köp och uttag både hemma och utomlands har en uppsjö utav fördelar. Nedan tänkte vi tydligt gå igenom de fördelar och förmåner i ordningen före, under och efter din resa.

Före resan

  • Bonusprogram – En av de största fördelarna med ett kreditkort är bonusprogram. För specifikt resekort finns det en uppsjö av bra bonusprogram där du kan samla poäng och få gratis eller rabatterade flygbiljetter. Bonusprogrammen fungerar ofta så att på varje spenderad krona får du ett antal poäng. Två kort som är mycket duktiga inom detta segment är SAS och Norwegian.
  • Toppservice – Som innehavare utav vissa kreditkort inom premiumsegmentet kan du få conciergeservice utav bolaget som utfärdat kortet. Conciergeservice är en form av lyxservice som är helt gratis och öppen dygnet runt. Hjälpen du kan få är t.ex. bokning utav biljetter, restauranger och andra specialsydda förfrågningar du kan tänka dig ha.

Under resan

  • Lounger på flygplatser – Många resekort ger dig gratis eller rabatterad tillgång till flygplatslounger världen över. Att kunna sätta sig ner i en lugn miljö med god mat och dryck är naturligtvis en förmån som kommer sätta prägel på hela ditt resande.
  • Avgiftsfritt – Många svenska betalkort kopplade till personkonton tar ut en avgift för uttag och köp utomlands. Detta sker genom en fast avgift per uttag eller genom valutapåslag på köp. De flesta resekort erbjuder dig rabatterade eller helt avgiftsfria valutaförändringar vid köp och uttag.
  • Reseförsäkring – Samtliga kreditkort för resa innefattar en reseförsäkring. En reseförsäkring innefattar ofta förlorat bagage, försenade flyg, olyckor och även avbeställningsskydd. En del resekort har även en kompletterande reseförsäkring som förmån.

Efter resan

  • Full kontroll – Eftersom betalning med kreditkort sker på just kredit får du en faktura på dina köp nästkommande månad. Att då noga och kontrollerat gå igenom alla transaktioner kan ge dig överblicken och förståelsen som behövs för att identifiera eventuella bedrägerier eller överbelastningar på ditt konto.
  • Delbetalning – Skulle du önska dela upp betalningen utav din faktura och kredit erbjuder majoriteten av kreditkorten den möjligheten. Kontroller alltid till vilken ränta delbetalning innebär.

Kostnader kopplat till ditt resekort

Att använda ett resekort (kreditkort för resa) har en rad fördelar och förmåner som kan ha enorma värden för dig som innehavare. Det finns också kostnader kopplat till en del kort och användning utav det. Nedan tänkte vi tydligt stapla eventuella kostnader så att du i din beräkning och val av kreditkort kan göra en neutral och transparent bedömning.

  • Valutapåslag – Trots att de allra bästa kreditkorten för resa använder sig utav 0% i valutapåslag finns de vissa om använder upp till 3%. Vi har även hittat avgift för uttag upp till 100 kronor. Använd vår guide och hitta de resekort utan extra avgifter.
  • Lokala avgifter – Utanför din bank eller kreditgivares kontroll finns det bankomater runt om i världen som tar ut avgifter. Ett allmänt råd för att undvika bankomater med avgift är att använda de lokala bankernas egna automater.
  • Årsavgift – En del resekort har årsavgifter du dom innehavare måste betala för att använda kortet. Vi rekommenderar dig att antingen välja ett kreditkort utan avgift alternativt väga årsavgiften mot förmåner och eventuella besparingar i valutapåslag.

Korttips utomlands

Åka iväg på semester eller bara resa ska vara avslappnande och roligt. Ibland kan det däremot uppstå små och stora saker som kan vara allt från irriterande till direkt farliga på din resa. Här kommer våra bästa korttips (kreditkorts-tips) när du är utomlands.

  • Betala i lokal valuta – I vissa kortterminaler utomlands får du valmöjligheten att betala i lokal eller svensk valuta. Välj alltid den lokala valuta i landet du besöker för att slippa eventuella avgifter i växlingen.
  • Beställ ett extra resekort – Majoriteten av de kreditkort med fokus på resor vi tipsar om erbjuder dig att få ett extrakort. Vi rekommenderar dig att beställa hem ett sådant och förvara separat under din resa, på så sätt har du något att betala med ifall ditt ordinarier försvinner.
  • Tag med ditt EU-kort – Ta alltid med ditt EU-kort (försäkringskort) när du är ute och reser i Europa. Det ger dig fri sjukvård och gör att du slipper extra kostnader om olyckan är framme.

USA

Om du ska resa, jobba eller studera i USA är det ett måste att skaffa kreditkort. Anledningen är att i USA så förhåller man sig till debiteringar/reservationer på ett någorlunda sätt och även själva transaktionerna fungerar tekniskt annorlunda.

I USA sker reservationer på ditt konto i många sammanhang som när du ska boka hotell, bil eller andra biljetter. Ofta kan beloppen vara rätt stora för att säkerställa att du är en bra kund. Om du som tillfällig besökare eller turist använder ett klassisk betalkort kan dessa reservationer lätt sluka upp alla din pengar. Även fast reservationen försvinner kan det ta flera dagar och veckor.

Det andra är att rent tekniskt sker ofta dubbla transaktioner när du handlar. Detta korrigeras också i efterhand men med ett betalkort slukar det dubbelt så snabbt upp pengarna på ditt konto. Med ett kreditkort kommer dessa transaktioner vara borta när fakturan väl kommer.

Vår sammanställda rekommendation till dig som planerar att åka till USA är alltså att skaffa ett kreditkort. Praktiskt kan då vara att skaffa ett resekort, ett kreditkort speciellt för resa. Du kan hitta de allra bästa högre upp på vår sida.

Kom ihåg att var ute i god tid och ansök om ett resekort senast 1-2 veckor före avfärd.

Sammanfattning kreditkort resa

Vi hoppas att vi har underlättat ditt letande efter det bästa kortet utomlands oavsett vart du ska resa. Ett kreditkort för resa gynnas dig både före, under och efter resan. Vi hoppas att de olika alternativen har varit lätta att utvärdera och du finner vår jämförelse informativ.

Målsättningen är att uppdatera vår guide kontinuerligt så att alternativen över hela tiden är aktuella. Om det skulle vara så att något nytt kreditkort för resa blir tillgängligt kommer vi förhoppningsvis ha det live först i Sverige.

Vår guide har nu varit ute och läsbar i över fyra år, men med en kontinuerlig uppdatering. Inför 2021 och 2022 trodde vi att marknaden och utveckligen för bra resekort kommer ta fart igen. Tyvärr har Covid-19 bidragit till ett stort uppbräck.

Nu under 2023 och inför 204 tror vi återigen att andelen resekort kommer att öka successivt och snart vara tillbaka på den nivå av efterfrågan vi har sett tidigare.